Auto van de zaak of privé (eenmanszaak/ZZP)?

Lees hier welke regels van toepassing zijn!

Door: Mustafa Baskaya op 02 September 2019

Heb je een nieuwe auto aangeschaft en wil je weten met welke regels je te maken hebt? Neem dan dit artikel gerust door. In dit artikel beschrijven wij welke regels van toepassing zijn voor de eenmanszaak. Wil je weten welke regels gelden voor de besloten vennootschap (B.V.). Lees dan dit artikel

 

Auto van de zaak bij eenmanszaak/zzp

Bij het aanschaffen van een auto heb je de keuzemogelijkheid om de auto als privévermogen of ondernemersvermogen aan te merken. Hier geldt echter een uitzondering op. Je hebt geen keuzemogelijkheid wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar aan privédoeleinden rijdt. De Belastingdienst kent de auto toe tot het ondernemersvermogen. De aanschafprijs, de bijkomende kosten, de afschrijvingen en eventuele financieringslasten mag je zakelijk aftrekken.

Bijtelling Inkomstenbelasting

Voor de zakelijke auto betaal je bijtelling voor de inkomstenbelasting. De bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Indien de CO2 uitstoot van de auto per kilometer 0 gram is, dan geldt een percentage van 4%. Indien de CO2 uitstoot van de auto meer dan 0 gram per kilometer is, dan geldt een percentage van 22%. De verlaagde percentage van 4% geldt voor een periode van 60 maanden. Daarna wordt opnieuw vastgesteld welke percentage geldt op basis van de regels die op dat moment gelden. De hoogte van de bijtelling is nooit meer dan de werkelijke kosten.

BTW- privé gebruik

Omdat de auto is toegekend aan het ondernemersvermogen mag je alle kosten zakelijk aftrekken, mits de auto is gebruikt voor zakelijke doeleinden. In de btw aangifte dient een correctie te worden doorgevoerd voor het deel dat voor privédoeleinden is gebruikt. Hierbij geldt woon-werk verkeer als privégebruik. Het is dus van belang om een sluitende kilometeradministratie bij te houden. Heb je geen sluitende kilometeradministratie, dan wordt een percentage van 2,7%  (in sommige gevallen is dit 1,5%) gehanteerd van de catalogusprijs van de auto als zijnde de correctie voor het privé gebruik.

 

Auto in privé bij eenmanszaak/zzp

Heb je een auto aangemerkt tot het privévermogen, dan mag je geen enkele auto gerelateerde kosten zakelijk aftrekken (dit geldt dus ook voor de parkeerkosten). Wel mag je € 0,19 cent per kilometer van de opbrengsten aftrekken voor de zakelijk gereden kilometers. Voor de inkomstenbelasting geldt het woon-werk verkeer als een zakelijke rit. Daarnaast mag je een deel van de betaalde btw terugvorderen voor zover dit voor de zakelijke doeleinden is gebruikt (75% regeling).

 

Wil je weten wat voor jou de beste keuze is?

Wij helpen je graag in het maken van een beslissing op basis van een op maat gemaakte berekening. Neem gerust contact met ons op.